Tervise toetamine istuva töö puhul

Tänapäeval on töö suurel määral kolinud arvutisse ja suurt füüsilist pingutust enam ei nõua. Võib-olla oled märganud töö iseloomu muutudes, kuidas aastaga mõned lisakilod endalegi märkamata juurde on tulnud. Istuva töö puhul on väga oluline panna rõhku toitumisharjumuste korrigeerimisele vajaduspõhiseks ning enda füüsilise aktiivsuse tõstmisele. Kuidas teha häid valikuid ja hoida end füüsiliselt aktiivne tänapäeva kiire elustiili puhul?

Koolituse eesmärkideks on:

  • Anda osalejatele teadmised tervisliku ja tasakaalus toitumise põhimõtetest
  • Selgitada erinevate toidugruppide tarbimise olulisust ja sealt tulenevat kasu organismile
  • Õpetada osalejaid tegema häid valikuid, mis toetavad tasakaalustatud toitumise põhimõtteid ja aitavad ennetada tänapäeva elutiilihaigustesse haigestumise riski eriti istuva töö puhul
  • Anda teadmisi kehalise aktiivsuse olulisusest ja soovitusi selle rakendamiseks igapäevaelus tööst ja elustiilist lähtuvalt
  • Koolitusel osalejad saavad kaasa õppematerjalid, kus on kirjas peamised koolitusel käsitletavad teemad ja soovitused.

Koolitusel käsitletavad teemad:

  • Inimese energiavajadus. Miks me sööme?
  • Toitained ja toiduained
  • Erinevad toidugrupid vastavalt energiavajadusele ja nende roll tasakaalus toitumise juures
  • Loomsed ja taimsed rasvhapete allikad
  • Tervislik ja tasakaalus toiduvalik vastavalt energiavajadusele ning elustiilihaiguste ennetajana
  • Tervis ja hea vorm läbi kehalise aktiivsuse
  • Erinevad kehalise aktiivsuse tasemed ja võimalused

Koolitusmeetodid:

Interaktiivne loeng koos diskussiooni, praktiliste näidete ja harjutustega. Individuaalne töö.

Koolituse tulemusena osaleja:

  • Teab, mis on makrotoitained, vitamiinid ja mineraalained ning nende olulisust menüüs ja põhilisi allikaid
  • Oskab nimetada põhilisi toidugruppe ning sinna kuuluvaid toiduaineid, mis peaksid igapäevamenüüs olema esindatud ning teab nende tarbimise määra
  • Oskab teha vahet loomsel ja taimsel toidurasval ning teab nende allikaid ja oskab teha selle baasil enda jaoks sobivaid valikuid
  • Koostab koolituse käigus päeva lõikes endale toidugruppide lõikes tasakaalus menüü
  • Õpib analüüsima oma igapäevast toitumist, et see vastaks tervisliku ja tasakaalus toitumise juhistele ning oskab seda praktikas rakendada
  • Teab, kuidas olla hoolimata istuvast tööiseloomust kehalise aktiivsuse  ja teadlikkuse abil terve ja heas vormis
  • Omab ideid, mida juurutada oma igapäevaelus, et läbi toitumise ja kehalise aktiivsuse ennetada tänapäeva elustiilihaiguseid (eelkõige südame-veresoonkonna haigused ja II tüübi diabeet)

Koolitaja Kendra K Vaino